22 Mart 2012 Perşembe

JULES VERNE HAYATI



Bilim falcısı Jules Verne'in eserleri 148 dile çevrildi

Bilim kurgu romancılığının öncüsü sayılan Jules Verne 1905 yılında hayata veda etti.
Fransız bilim kurgu yazarı Jules Gabriel Verne, 8 şubat 1828'de Nantes'da doğdu. Yazmaya 1850 yılında başladı. İlk yazdığı eserler tiyatro oyunlarıydı. 'Balonla Beş Hafta' adlı romanı ile büyük ün kazandı.
Birçok icadı önceden tahmin ettiği için 'bilim falcısı' lakabı ile anılır. Denizaltı, uzay yolculuğu gibi onun zamanında olmayan bir çok olayı öngördü.
'İnatçı Keraban' adlı romanında Osmanlı İmparatorluğu'nu ve Türk insanını anlattı. Kitaplarında ön gördüğü icatlara genelde onun kullandığı isimler verildi. Eserleri 148 dile çevrilen Jules Verne, dünyada en çok dile çevrilmiş yazardır.

Başlıca eserleri
'Balonla Beş Hafta' (1863), 'Yirminci Yüzyılda Paris' (1863, ilk kez 1994'te yayımlandı), 'Dünyanın Merkezine Yolculuk' (1864), 'Aya Yolculuk' (1865), 'Kaptan Grant'ın Çocukları' (1867-1868), 'Seksen Günde Devr-i Alem' (1872), 'Denizler Altında Yirmibin Fersah' (1873), 'İnatçı Keraban' (1882), 'Michael Strogoff' (1876), 'İki Yıl Okul Tatili' (1886-1887)

İlk denizaltı: Nautilus
Nautilus, Jules Verne'in 'Denizler Altında Yirmibin Fersah' adlı 1870 ve 'Esrarlı Ada' adlı 1874 yılı romanlarında anlatılan, hayal ürünü bir denizaltıdır.
Jules Verne bu denizaltıyı Robert Fulton'un icat ettiği ve ilk kullanılabilir denizaltı olan 'Nautilus'dan esinlenerek isimlendirmişti.
Hızı saatte 50 deniz mili olan Nautilus, eski bir Hint prensi ve bir mühendis olan Kaptan Nemo tarafından tasarlanmıştı ve yine onun tarafından yönetiliyordu.
Nautilus'un parçaları sipariş üzerine Le Creusot, Londra, Liverpool, Glasgow, Paris, Prusya, Motala, New York gibi yerlerde inşa edilmiş, sonra da Nemo'nun adamları tarafından ıssız bir adada birleştirilmişti.
Denizaltının motorları için elektrik enerjisi kullanılır ve bunun kaynağı da sodyum-cıva pilleridir. Denizaltının ve tayfasının ihtiyaç duyduğu tüm hammadde ve gıdalar denizlerden elde edilir.
Mahmuzlu pruvası ile su seviyesinin altında kalarak gemilere saldırabilen ve hasar vererek batırabilen Nautilus'u dünya bir deniz canavarı olarak tanır.
'Denizler Altında Yirmibin Fersah' romanının sonunda, denizaltı Maelström'e kapılır ve denizin derinliklerinde kaybolur. 'Esrarlı Ada' romanında Nautilus'un Maelström'den kurtulduğu ortaya çıkar.

Bu romanın sonundaysa, adanın volkanik bir patlama ile yok olmasında hemen önce yaşlılık nedeni ile ölen Kaptan Nemo içine defnedilir ve Nautilus içinde gizlendiği mağarada batar.


Kaynak: http://www.msxlabs.org/forum/edebiyat-ww/12879-jules-verne-jules-verne-kimdir-jules-verne-hakkinda.html#ixzz1pqHdoiIH

5 Mart 2012 Pazartesi

İNSAN VÜCUDU HAKKINDA BİLGİ

İnsan vücudu, fiziksel ve kimyasal yapılardan oluşan bir sistemler bütünüdür. Vücut, insan sağlığının maddesel parçasıdır; insan varlığının korunması ve soyun sürekliliği için birbiriyle uyumlu bir biçimde çalışan öğelerden oluşmuştur.
İnsan vücudunun ana birimi hücredir. Hücreler ve hücreler arası maddeler birleşerek dokuları oluşturur. Dokular, biçimsel ve işlevsel birimler olan organları oluştururlar. Fizyolojik olarak aynı işlevi gören yapısal organ birlikleri de vücudun sistemlerini meydana getirir. İnsan vücudundaki temel sistemler; hareket, sinir, solunum, dolaşım ve sindirim sistemleri olarak sıralanabilir. Bu sistemler duygu, hareket ve beslenme gereksinimlerini yerine getirirler. İnsan vücudunun olağan büyüme ve gelişmesi sistemlerin ve sistemleri oluşturan her organın görevini yerine getirmesine bağlıdır.